houten hangplank
DIY

Easy DIY: houten hangplank

Op zoek naar een soort wandplank die je op kunt hangen? En die ook nog eens origineel is? Deze easy DIY houten hangplank is origineel en kun je heel gemakkelijk zelf maken. In dit artikel laat ik je zien hoe je van een paar touwen en een stuk boomschijf een houten hangplank kan maken. Zoek snel alle benodigde spullen bij elkaar en ga aan de slag met het maken van deze easy DIY houten hangplank!

Wat heb je nodig?

houten hangplank

  • Stuk boomschijf
  • Touw (2 x 2 meter)
  • Ophanghaak
  • Metalen ring
  • Boormachine
  • Potlood
  • Vijl
  • Rolmaat

Stap 1

houten hangplank

Om te beginnen gaan we uitmeten en tekenen waar de gaten voor de touwen moeten komen. Ik heb er voor gekozen om de touwen op vier punten te bevestigen aan de boomschijf. Hierdoor weet ik zeker dat de touwen het gewicht van de schijf kunnen dragen. Zorg ervoor dat de punten het gewicht van de plank gelijkmatig verdelen. Alle gaten hebben vanuit de kant gemeten hetzelfde aantal centimeters. De afstand tussen de gaten hoeft niet perse gelijk te zijn, als het gewicht maar gelijkmatig verdeeld is.

Stap 2

houten hangplank

Wanneer de plaats van de gaten is bepaald, is het tijd om te gaan boren. Let er op dat je een boor pakt die zo groot is dat het touw door het gat in de schijf kan. In mijn geval was dit een boor van 9 millimeter. Als je de gaten geboord hebt, kun je even snel met de vijl de restjes hout om het gat heen weghalen.

Stap 3

houten hangplank

Nu gaan we de ring aan de touwen bevestigen. Vouw de touwen dubbel en haal ze door de ring heen. Op de foto hierboven zie je hoe ik dit gedaan heb. Op de foto hierboven heb ik het met 1 touw gedaan om het goed te kunnen laten zien aan jullie. Met twee touwen komt her er als volgt uit te zien:

houten hangplank

Stap 4

houten hangplank

We gaan door met de touwen die door de gaten heen moeten. Om te voorkomen dat de touwen aan het begin gaan rafelen, kun je een stukje tape om het uiteinde heen doen. Zo kun je gemakkelijk de touwen door de gaten heenduwen. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je aan de onderkant van de schijf een knoop leggen in de touwen. Zorg er wel voor dat de knopen allemaal op dezelfde hoogte zitten. Wanneer dit niet het geval is kan de schijf scheef gaan hangen en dat willen we niet.

Stap 5

houten hangplank

Als je al deze stappen doorlopen hebt, ben je klaar met de houten hangplank! Nu alleen nog ophangen. Hiervoor boor je een gat, bij voorkeur, in een houten ondergrond. Daarna draai je de haak erin en kun je de houten hangplank ophangen! Het kan zijn dat de plank nog wat scheef hangt. Dit kan je gemakkelijk oplossen door de touwen een beetje te verschuiven of voorzichtig op de plank te duwen wanneer deze hangt.

Als allerlaatste is het tijd om de houten hangplank te gaan stylen. Ik heb de plank opgehangen in de veranda en gestyled met twee plantjes en een vaasje. Er zijn natuurlijk nog eindeloze andere opties om te stylen, dus wees creatief!

Zou jij deze houten hangplank in je huis, tuin of veranda ophangen? Laat het mij weten in de comments!

 

error

1 thought on “Easy DIY: houten hangplank”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *