DIY

Easy DIY: macramé plantenhanger

Na de ‘simpele’ versie van de plantenhanger is het nu tijd voor de macramé plantenhanger. Je hebt even kunnen oefenen en speciaal voor julie heb ik dit keer ook een video gemaakt. Zo gaat het jullie zeker weten ook lukken om deze enorm gave macramé plantenhanger te maken. Het is creatief, gemakkelijk en ook nog eens goedkoop om te maken! Lees en kijk snel verder om te zien hoe ik deze plantenhanger gemaakt heb. Enjoy!

Wat heb je nodig?

macramé plantenhanger

  • Bol wol/ textielgaren (ongeveer 20 meter)
  • Schaar

Stap 1

macramé plantenhanger

We beginnen met het maken van de lus waar je later de plantenhanger aan op gaat hangen. Dit wordt niet zomaar een lus, maar een heuze vingergehaakte lus. Knip een stuk wol af van ongeveer 1 meter en maak hier een lus in. Zorg ervoor dat je een korte en een lange kant overhoudt. Wat we nu gaan doen is eigenlijk gewoon vingerhaken. Pak het lange stuk touw en en haal deze door de lus heen. Zorg ervoor dat het touw wat je door de lus heenhaalt ook een lusje wordt. Als je dit gedaan hebt, trek je aan het korte touw om de lus kleiner te maken. Als het goed is, zie je nu het begin van de gehaakte lus ontstaan. Ga net zolang door tot je niet meer genoeg touw hebt om verder te gaan. Wanneer je geen genoeg touw meer hebt, steek je het korte touw door de lus heen en dan trek je de lus aan. Leg daarna een dubbele knoop en je ophanglus van je macramé plantenhanger is klaar. Knip nog wel even de overige stukjes touw af.

Stap 2

macramé plantenhanger

Tijd om de draden te gaan knippen.  Knip 8 draden van 2,5 meter per stuk en vouw deze dubbel. Haal deze door de ophanglus heen, sla deze een stukje terug en haal de rest van de touwen er doorheen. Dit zorgt ervoor dat je zonder te knopen de draden aan de lus vast kunt maken. Zorg er wel voor dat het knoopje van de ophanglus niet meer te zien is. Dit kun je doen door de draden precies op die plaats te bevestigen.

Stap 3

macramé plantenhanger

Dan waar het allemaal om draait bij het maken van een macramé plantenhanger. Knopen. Verdeel de touwen in groepjes van 4. Ik start met knopen aan de rechterkant en leg de rest van de draden even opzij. We gaan beginnen met het knopen van een draaiende ‘vlecht’. Hiervoor pak je het meest linkse touw en deze leg je over de twee middelste heen en onder het rechtse touw door. Dan pak je het rechtse touw en deze haal je onder de twee middelste door en steek je deze via de onderkant door de gemaakte ‘lus’ heen. Pak nu de twee uiteinden van de meeste rechtse en linkse en trek deze voorzichtig aan. Je zult zien dat er nu een knoop ontstaat. Herhaal dit tot je ongeveer 7 centimeter geknoopt hebt en doe precies hetzelfde bij de 3 volgende groepjes van 4.

macramé plantenhanger

Stap 4

Als je de bovenkant van de hanger geknoopt hebt, is het tijd om een stukje naar beneden te zakken (20 centimeter). Ook daar gaan we een paar mooie stukjes knopen van ongeveer 8 centimeter. Let er op dat je bij alle vier de groepjes op dezelfde hoogte begint met knopen. Ik begin weer aan de rechterkant en maak een ‘platte vlecht’. Hoe je deze knoop maakt, lees je bij stap 5.

Stap 5

macramé plantenhanger

Pak de vier touwen en begin op dezelfde manier als bij de draaiende ‘vlecht’. Het enige verschil is dat je nu om en om gaat knopen. Dus eerst begin je met linkerkant over de twee middelste heen en onder de meest rechtse door. Dan ga je met het meest rechtse touw over de middelste twee heen en steek je het touw onderdoor de lus heen. Bij de draaiende ‘vlecht’ zou je nu weer links beginnen, maar nu beginnen we juist aan de rechterkant. Dus rechtertouw over de twee middelste heen en onder de meest linkse door. Dan links over twee middelste heen en onderdoor de lus heen en weer aantrekken. Ook bij deze ga je door tot je ongeveer 8 centimeter geknoopt hebt. Gebruik de twee verschillende technieken om en om.

Stap 6

macramé plantenhanger

Het meeste knoopwerk zit er op! Goed gedaan. We gaan weer een stukje verder naar de onderkant (7 centimeter). Daar gaan we een bijzondere knoop maken.  Leg de touwen in een soort driehoek neer net als op de foto. Ook deze keer beginnen we weer aan de rechterkant. Pak het linkse touw van het eerste groepje en het rechtse touw van het tweede groepje. Deze gaan we met elkaar verbinden zodat de macramé plantenhanger rond wordt. Hoe je deze knoop maakt kun je het beste bekijken in de video of je moet de foto’s even goed bestuderen. Het is namelijk erg lastig uit te leggen via platte tekst. Maak 3 knopen op een rij. De vierde knoop is het linkse touw van het laatste groepje en het rechtse touw van de eerst groep. Om het jezelf iets makkelijker te maken, is het handig om even een rond voorwerp tussen de touwen te leggen. Dit zorgt ervoor dat je precies weet welke touwen je aan elkaar moet knopen en of de bloempot er dadelijk inpast.

macramé plantenhanger

Stap 7

macramé plantenhanger

Een van de laatste knopen die je gaat leggen, is in het touwtje waarmee je de onderkant van de plantenhanger als het ware ‘afsluit’. Knip een touwtje af van ongeveer 30 centimeter en knoop hiermee de touwen bij elkaar. Knip dan een touw af die lang genoeg is om de onderkant van de hanger te omwikkelen. Ik heb ongeveer 8 centimeter van de onderkant omwikkeld met wol en vastgemaakt met een knoopje. Vergeet ook hier niet om de restjes wol weg te knippen met een schaar.

macramé plantenhanger

Stap 8

macramé plantenhanger

Je bent bijna klaar! De laatste stap is het afknippen van de draden aan de onderkant. Doe dit vooral eigen inziens!

Je eigen geknoopte macramé plantenhanger is helemaal af en klaar om opgehangen te worden. Zoek wel eerst even een leuk potje en plantje uit die je in de plantenhanger gaat doen natuurlijk.

macramé plantenhanger

Wat vind jij van de macramé trend?

  1. Super gaaf: ik sla gelijk 10 bollen wol in en ga 10 dagen achter elkaar macramé plantenhangers knopen.
  2. Wel leuk: ziet er leuk uit, maar ik ben eigenlijk te lui om de hanger zelf te maken. Waar kan ik ze kopen?
  3. Laat me koud: wat moet ik met deze meuk? Ik hou niet van al die prullaria dus ik klik snel door naar het vorige artikel.

Laat het weten door één van de nummers in de comments achter te laten!

 

Meer weten over H&T? Bekijk dan deze pagina!

 

 

error

1 thought on “Easy DIY: macramé plantenhanger”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *